Boeken

Viveki is een ideële uitgeverij met kwaliteitsboeken over Advaita Vedanta en de Vedische cultuur. Onze auteurs reiken kennis aan waarmee je een vivekī, een wijs mens, kunt worden. Hieronder volgt een overzicht van de boeken die we tot nu toe hebben uitgegeven.

Boeken bestellen? Klik door naar onze webwinkel.

Auteur: Swami Dayananda

Swami DayanandaSwami Dayananda Saraswati (1930-2015) was een vooraanstaand Advaita Vedanta-leraar. Vol compassie onderwees Swamiji ruim vijftig jaar Advaita Vedanta aan iedereen die de waarheid van het zelf en de wereld wilde begrijpen. Als geen ander wist hij de subtiele kennis van de upanishads helder en toegankelijk te maken voor een breed publiek.

De onderwijstraditie van Advaita Vedanta – Swami Dayananda

boek-oavVele moderne academici en spirituele leraren presenteren Advaita Vedanta als een filosofische stroming. Volgens hen is Vedanta een theorie en krijg je door praktische toepassing de ervaring van eenheid. In dit boekje laat Swami Dayananda zien wat er onjuist is aan deze en andere moderne opvattingen, en maakt hij tegelijkertijd duidelijk wat traditionele Advaita Vedanta is.

Swami Dayananda stelt dat de onderwijstraditie van Vedanta net zo belangrijk is als haar visie van eenheid, omdat de visie volledig afhangt van de methode van lesgeven. Je hebt een leraar nodig die weet hoe hij of zij de woorden van Vedanta moet hanteren om de eenheid van het individu en het geheel te ontvouwen. Anders zul je de visie van Vedanta mislopen.

De onderwijstraditie van Advaita Vedanta, ISBN 978-90-78555-20-9, 34 blz, € 8,95
Bestel hier (geen verzendkosten)


De Essentie van de Bhagavad Gita – Swami Dayananda

De Essentie van de Bhagavad GitaAl eeuwenlang is de Bhagavad Gita de belangrijkste filosofische tekst die richting geeft aan het Indiase denken en leven. Haar boodschap is universeel. De Gita legt zich toe op de drie beperkingen die ieder mens ondervindt: onwetendheid, verdriet en sterfelijkheid.

Het onderwijs van de Bhagavad Gita begint met de gewaagde bewering dat dit stuk voor stuk ongeldige problemen zijn. Ze worden veroorzaakt door onze onwetendheid over de werkelijke natuur van het zelf. Puttend uit de essentie van alle Upanishads, legt de Gita uit hoe het zelf onbeperkt is, onverwoestbaar en ongeboren. Deze kennis bevrijdt je van elk gevoel van beperking. Dit is de essentie van de Bhagavad Gita.

Swami Dayananda (1930-2015) geeft in dit boek een klassieke Vedanta-interpretatie van de Bhagavad Gita. Hij duikt met grote bezieling en energie in het centrale thema en weet feilloos de belangrijkste verzen te selecteren om haar boodschap naar voren te brengen. Swami Dayananda is erin geslaagd om de diepte van de Bhagavad Gita te ontvouwen, met een helderheid die elke moderne geest zal aanspreken.

De Essentie van de Bhagavad Gita, ISBN 978-90-78555-14-8, 200 blz, € 18,50
Bestel hier (geen verzendkosten)

 

De Waarde van Waarden – Swami Dayananda
20 universele waarden uit de Bhagavad Gita

w-v-w-her-webUniversele waarden verhogen de kwaliteit van het leven. Ze zijn niet alleen van groot belang voor spirituele zoekers als voorbereiding op zelfkennis; ze zijn even belangrijk voor iedereen die gelukkig wil worden in het leven. In dit boek onderwijst Swami Dayananda de waarde van universele waarden als niet-kwetsen (ahimsa), afwezigheid van trots (amānitvam) en beheersing over de geest (ātma-vinigrahah). Zijn uitgangspunten zijn de twintig waarden die genoemd worden in de Bhagavad Gita, een klassiek geschrift uit het oude India. Swami Dayananda vertelt hoe deze universele waarden persoonlijke waarden kunnen worden, als ze worden ingezien als waardevol.

De Waarde van Waarden, ISBN 978-90-78555-21-6, 152 blz, € 16,-
Bestel hier (geen verzendkosten)

 

Inleiding tot Vedanta – Swami Dayananda

Wboek itv kle wijden ons leven aan het najagen van allerlei pleziertjes, luxe en roem, in de verwachting dat dit ons totale bevrediging zal geven. Toch is ieder moment van vreugde slechts tijdelijk. Dit toont aan dat de rest van ons leven onbevredigend, ontoereikend en onvolmaakt is.

Swami Dayananda onthult in Inleiding tot Vedanta waar je werkelijk naar op zoek bent in het leven en hoe je dit kunt verkrijgen. De oorzaak voor al ons streven naar geluk is de onwetendheid over het zelf. Zodra dit helder is, weet je waar je geluk kunt vinden; niet in veiligheid en plezier, maar in de juiste kennis van jezelf: je bent volmaakt. Dit boek gaat over deze noodzakelijke eerste stap naar bevrijding: een helder begrip krijgen van het menselijke fundamentele probleem, de onwetendheid over je ware aard.

Inleiding tot Vedanta, ISBN 978-90-78555-03-2, 132 blz, € 15,-
Bestel hier (geen verzendkosten)

 

Emotioneel Volwassen – Swami Dayananda

Emotioneel_VolwassenEen jongetje huilt als zijn speelgoedautootje stukgaat. Een volwassen man, of hij nu twintig of vijftig jaar oud is, kan verdrietig en boos reageren als zijn auto total loss is. Beiden zijn emotioneel onvolwassen. Swami Dayananda laat in Emotioneel volwassen op eenvoudige wijze zien hoe je als mens kunt omgaan met emoties door acceptatie van ‘het niet altijd alles in de hand hebben’, zodat een gelukkig leven leiden wel degelijk mogelijk is. Deze groei naar geestelijke, emotionele volwassenheid vindt niet – zoals lichamelijke groei – vanzelf plaats, maar moet bewust op gang gebracht worden. Gebaseerd op Indiase wijsheid geeft Swami Dayananda op een soms confronterende maar altijd heldere manier inspiratie aan beginners en gevorderden.

Emotioneel Volwassen, ISBN 978-90-78555-02-5, 146 blz, € 16,-
Bestel hier (geen verzendkosten)

 

Liefde Ontdekken – Swami Dayananda

boekomslag-liefde-ontdekkenLiefde houdt ons allemaal bezig. We willen het krijgen, ervaren en bezitten. We willen weten wat liefde is, zodat we het kunnen vasthouden. Swami Dayananda legt uit hoe de ontdekking van liefde, een ontdekking van jezelf is. Liefde is geen object in de wereld, dat je kunt krijgen en bezitten. Liefde is onze eigen natuur. We zijn het zelf waar we naar op zoek zijn.
Door wantrouwen en complexen ervaren we de liefde die we zijn maar zelden. We moeten groeien om van deze complexen af te komen en tegelijkertijd liefde verspreiden om te ontdekken dat we een liefdevol mens zijn.

Liefde Ontdekken, ISBN 978-90-78555-05-6, 127 blz, € 15,-
Niet op voorraad. Een nieuwe druk van dit boek verschijnt eind 2017.

 

Purnamadah Purnamidam – Swami Dayananda

purnamadah_omslagHet vers purnamadah is het openingsgebed van de Isha Upanishad, een van de kernteksten van de Vedanta. Het is zeer geliefd bij hindoes en bij Vedanta-studenten die het vers chanten aan het einde van studiebijeenkomsten. In dit boekje onthult Swami Dayananda het geheim in dit vers: onze ware natuur is purnam, volmaaktheid.

Purnamadah Purnamidam, 24 blz, € 4,95
Bestel hier (geen verzendkosten)

 

In de Viveki webwinkel vind je ook Engelstalige boeken van Swami Dayananda en de opnames van een retraite in Nederland.

 

Auteur: Marjon Vaandering

auteur mvMarjon Vaandering (1957) kwam na een leven van zoeken en mediteren in aanraking met Advaita Vedanta, een traditie van spiritueel onderwijs uit India. Het maakte een einde aan haar omzwervingen in vreemde culturen en religies en haar streven naar zelfverbetering. De Advaita filosofie is losjes verweven in haar verhalen. Na jaren als verpleegkundige en therapeut in de gezondheidszorg werkzaam te zijn geweest, heeft Marjon zich nu fulltime gestort op het schrijverschap.

Uit en Thuis – Marjon Vaandering
Korte verhalen
Een verstilde kijk op het leven van alledag

Uit-en-Thuis-webIn deze vijfentwintig korte verhalen beschrijft Marjon Vaandering (1957) als een stille waarnemer de wereld om haar heen. Vermakelijk, menselijk en diepzinnig. Marjon neemt je mee in haar kleurrijke wereld vol ontmoetingen en bizarre belevenissen in Nederland, Turkije, Griekenland en Bali. Overal probeert zij zich thuis te voelen: ook al is dat achteruitrijdend op de snelweg in Izmir (Turkije) of alleen in een grot op een Grieks eiland. Of heel gewoon in Friesland, waar zij samenwoont met haar vriendin.

Uit en Thuis, ISBN 978-90-78555-10-0, 120 blz, € 12,95
Bestel hier (geen verzendkosten)

 

Auteur: Purnima Zweers

auteur-pzPurnima Zweers is opgeleid als maatschappelijk werkster en leerkracht basisonderwijs. Sinds de zeventiger jaren reist ze regelmatig naar het Midden- en Verre Oosten. Ze maakte vele pelgrimstochten en studeerde er onder andere yoga en Advaita Vedanta. Ervaringen en ontmoetingen in met name India, hebben haar universele visie op opvoeding en onderwijs sterk beïnvloed. Veel van de opgedane ideeën heeft ze kunnen toepassen in haar werk met kinderen.

BewustZijn in opvoeding en onderwijs – Purnima Zweers

Bewustzijn-in-OpvoedingKinderen die rustig zijn, aandachtig en geconcentreerd kunnen werken? Kinderen die respect hebben voor elkaar, de natuur, hun ouders en leerkrachten? Kan en bestaat dat tegenwoordig nog? Purnima Zweers heeft zich jarenlang verdiept in een meer alternatieve benadering van opvoeding en onderwijs. In Amerika, Nederland en India bezocht zij verschillende scholen waar het onderwijs gebaseerd is op spirituele waarden. En, zo blijkt, dergelijke kinderen bestaan! De methodes die zij bespreekt zijn zowel thuis als op school toepasbaar, zoals verhalen uit verschillende tradities, mandala’s, stiltemomenten tussen lessen, mindfulness, concentratieoefeningen en meditaties. Naast praktische suggesties en levendige voorbeelden uit de praktijk geeft de schrijfster inzicht in de achterliggende theorie.

BewustZijn in opvoeding en onderwijs, ISBN 978-90-78555-00-1, 280 blz, € 22,95
Bestel hier (geen verzendkosten)

 

Auteur: Rob H. van Dijk

auteur rdRob van Dijk (1951-2011) wijdde zijn leven aan de filosofie. Niet als academische of vrijblijvende studie, maar als zoektocht naar de waarheid. Met als centrale leidraad de traditionele wijsgerige vragen: wie ben ik, waar kom ik vandaan en waar ga ik naartoe, wat is mijn relatie tot deze wereld? Vanaf 1982 begeleidde hij mensen op hun zoektocht naar zichzelf, eerst als tutor op de School voor Filosofie in Amsterdam, later in zijn eigen Advaitacentrum. Rob van Dijk vertaalde vier boeken van Swami Dayananda, die ook door Viveki zijn uitgegeven.

Op zoek in India – Rob H. van Dijk
Dagboek van een spirituele reiziger

Op-zoek-in-IndiaSchrijver en filosoof Rob van Dijk maakte vijf reizen door India en hield trouw een dagboek bij van zijn zoektocht naar wijsheid. Het resultaat is een zeer persoonlijk verslag van ontmoetingen met wijzen en minder wijzen en opmerkelijke gebeurtenissen. Op zoek in India is daarom niet alleen een reisverslag, maar ook een inspiratiebron voor waarheid- en wijsheidzoekers. Daarnaast is dit boek interessant voor lezers die bekend zijn met de School voor Filosofie, omdat het nieuwe informatie onthult over haar geschiedenis.

Op zoek in India, ISBN 978-90-78555-09-4, 300 blz, inclusief 10 pagina’s kleurenfoto’s, € 21,50
Bestel hier (geen verzendkosten)