Emotioneel Volwassen - Swami Dayananda

Emotioneel Volwassen - Swami Dayananda
Emotioneel Volwassen - Swami Dayananda Emotioneel Volwassen - Swami Dayananda Emotioneel Volwassen - Swami Dayananda Emotioneel Volwassen - Swami Dayananda Emotioneel Volwassen - Swami Dayananda Emotioneel Volwassen - Swami Dayananda
Merk: Viveki
Soort: paperback
Beschikbaarheid: Op voorraad
Prijs: € 16,00
Aantal:     - of toevoegen aan -   Verlanglijst
Product vergelijk

Een jongetje huilt als zijn speelgoedautootje stukgaat. Een volwassen man, of hij nu twintig of vijftig jaar oud is, kan verdrietig en boos reageren als zijn auto total loss is. Beiden zijn emotioneel onvolwassen. Swami Dayananda laat in Emotioneel Volwassen op eenvoudige wijze zien hoe je als mens kunt omgaan met emoties door acceptatie van ‘het niet altijd alles in de hand hebben’, zodat een gelukkig leven leiden wel degelijk mogelijk is. Deze groei naar geestelijke, emotionele volwassenheid vindt niet - zoals lichamelijke groei - vanzelf plaats, maar moet bewust op gang gebracht worden. Gebaseerd op Indiase wijsheid geeft Swami Dayananda op een soms confronterende maar altijd heldere manier inspiratie aan beginners en gevorderden. 

Voorwoord
Leven is het doel van het leven en leven is groeien, niet alleen fysiek, maar ook emotioneel. Om je leven te beginnen moet je emotioneel een volwassene zijn. Als je emotioneel volwassen bent, verkrijgt je zoeken, je worstelen een richting. Een mens is emotioneel onvolwassen als hij of zij onder invloed staat van voorkeuren en antipathieën, van emotionele impulsen. 

In het geval van dieren vindt emotionele groei gelijktijdig plaats met de fysieke groei. Er bestaat dus geen emotioneel onvolwassen dier. Dit is echter niet het geval met mensen. Een mens kan fysiek volwassen zijn, maar emotioneel een kind. Het is deze emotionele onvolwassenheid die reacties veroorzaakt zoals verdriet, frustratie, depressie, jaloezie, boosheid, haat, enz. Emotionele onvolwassenheid is een typisch menselijk probleem, juist omdat hij een zelf-bewust wezen is, in staat om keuzes te maken. Hij moet er zelf iets voor doen om over dit probleem heen te groeien. 

In dit boek legt Swami Dayananda uit hoe emotionele onvolwassenheid en de daaruit voortkomende problemen een gevolg zijn van het niet aanvaarden van de feiten des levens, wat wordt veroorzaakt door verkeerd begrip. We zien zelden de feiten onder ogen; we zien veelal situaties die geprojecteerd worden door onze geest die beheerst wordt door onze eigen voorkeur en afkeer. Het begrijpen van onze voorkeur en afkeer en in staat zijn om ze te beheersen, is emotionele volwassenheid. We moeten een vermogen ontwikkelen om elke gebeurtenis op de juiste manier te beheersen, zodat we ons niet zomaar uitleveren aan reacties in de vorm van jaloezie, haat, enz. Dit vermogen is emotionele volwassenheid. We moeten ons bewust zijn van de werkelijkheid van het leven en daarvoor moeten we het karakter van feiten begrijpen. Het is noodzakelijk om te begrijpen wat de aard is van de schepping, van de schepper en van onze relatie met die twee. 

De mens heeft een vrije wil en daarom een mogelijkheid om te kiezen en te handelen. Dit houdt tevens een verantwoordelijkheid in om op een juiste manier te handelen. Sommige dingen kunnen we veranderen, andere niet. We moeten dit verschil begrijpen en ervaren om er op de juiste manier mee om te kunnen gaan. Swami Dayananda behandelt deze aspecten tot in de details en laat zien hoe we ons kunnen bevrijden van onze voorkeuren en antipathieën, al handelend en reagerend op situaties. Dan wordt het leven een continu proces van leren en groeien, van emotioneel volwassen worden. Iemand die emotioneel volwassen is, is volmaakt als mens, vrij van conflicten, vrij van pijn en schuld. Zo’n mens kan de waarheid begrijpen: het zelf, ‘ik’, is compleet, volmaakt. Emotionele volwassenheid is niet alleen nodig voor het kennen van het zelf, maar ook om gelukkig en succesvol te zijn in het dagelijks leven.

Aantal pagina's 146 blz.
Bindwijze paperback
ISBN 978-90-78555-02-5
Vertaler(s) Rob H. van Dijk

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht           Goed

Voer onderstaande code in:Powered By OpenCart
Uitgeverij Viveki © 2018