Posted on

De betekenis van de mantra om

Van alle Vedische mantras is om verreweg de bekendste. Vele mantras beginnen met om, maar om is zelf ook een volledige mantra. De Vedische geschriften geven zelf de betekenis van om.

De Māndūkya upanishad zegt:

bhūtam bhavad-bhavishyad iti sarvam omkāra eva (1)
‘Wat was, wat nu is en wat zal zijn – alles is enkel om

Om is een naam voor alles, voor het geheel. Je kunt het geheel op verschillende manieren beschrijven. Eén manier is: verleden, heden en toekomst. Een andere manier is: alle vormen en namen. Want waar bestaat het universum uit? Uit ontelbaar verschillende vormen en hun namen.

De Taittirīya upanishad zegt:

om yaśchandasāmrshabho vishvarūpaha, chandobhyo’dhyamrtāt sambabhūva… (1.7)
‘Die om, die zich manifesteerde vanuit de eeuwige Veda’s, blinkt uit onder de Vedische mantras, en omvat alle vormen.’

Dus de Vedische geschriften zeggen: om is een naam voor het geheel. Maar waarom de klank om? Waarom niet een andere klank? Trnnng ofzo?

Als we het geheel een naam willen geven, dan moet het een naam zijn die alle namen, alle klanken, van elke taal, in zich heeft. En voor iedereen, waar ook ter wereld, geldt dat als je je mond opendoet en een geluid maakt, er Aaa ontstaat. Als je je mond dichthoudt en een geluid maakt, krijg je Mmm. Alle klanken in elke taal bestaan tussen deze A en M. En dan is er nog een geluid daartussenin, die kan staan voor alle klanken tussen de eerste en laatste klank. Die klank ontstaat als je je lippen rondmaakt en geluid maakt. Dat is Oe (in het Sanskriet schrijf je dit als ‘U’). Als je A en U samenvoegt, dan krijg je O. Om.

Om sluit alle klanken, alle namen in. En is dus een naam voor het geheel.