Swami Dayananda

Swami Dayananda Saraswati (1930-2015) was een vooraanstaand Advaita Vedanta-leraar in de lijn van Adi Shankara en Sanskrietgeleerde. Vol compassie onderwees Swamiji ruim vijftig jaar Vedanta aan iedereen die de waarheid van het zelf en de wereld wilde begrijpen.

Swami Dayananda

Onder Swamiji’s begeleiding zijn over de hele wereld centra voor Vedanta en Sanskriet opgericht. Drie hoofdcentra zijn gevestigd in India: in Rishikesh, Coimbatore en Nagpur; en één in de Verenigde Staten in Saylorsburg. Het hele jaar door kun je er terecht voor Engelstalige camps en meerjarige studies in Vedanta, Sanskriet, yoga en Vedische cultuur. Sinds 2015 is het traditionele onderwijs in de lijn van Swami Dayananda ook beschikbaar in Nederland, zie de website www.advaita.nl.

Shankaracharya Award
Op 26 april 2012 ontving Swami Dayananda de eerste Adi Shankaracharya Award, overhandigd door Bharati Tirtha Mahaswamiji, de Shankaracharya van het zuiden (Sringeri). Swamiji ontving deze award als blijk van waardering voor zijn voorbeeldige werk voor de Advaita Vedanta, het hindoeïsme en het welzijn van de mensheid. Swamiji initieerde o.a. de zeer succesvolle hulporganisatie All India Movement for Seva voor gratis onderwijs en gezondheidszorg in de minst kansrijke gebieden van India.

Retraite in Nederland
In juli 2006 was Swami Dayananda in Nederland om een weekendretraite te leiden over zelfkennis. Deze unieke lezingen en meditaties zijn verkrijgbaar in de Viveki webwinkel.

Boeken van Swami Dayananda
Elf van Swami Dayananda’s boeken zijn vertaald naar het Nederlands en uitgegeven door Viveki. Via de App Teachings of Swami Dayananda zijn bijna alle Engelstalige boeken van Swamiji als e-book te lezen.

Meer informatie over Swami Dayananda kun je o.a. vinden op www.arshavidya.in en Dharma-pedia.