Leesadvies

Op deze pagina helpen we je een keuze te maken uit onze boeken over Advaita Vedanta. Advaita Vedanta is een spirituele onderwijstraditie waarbinnen de kennis van de duizenden jaren oude Vedische geschriften, zoals de Bhagavad Gita en de Upanishads, van leraar op leerling wordt overgedragen. Swami Dayananda is een belangrijke schakel geweest in deze traditie. Zijn boeken zijn verhelderend en inspirerend.

Met welk boek over Advaita Vedanta kun je het beste beginnen? Welk boek is bedoeld voor gevorderde studenten? Bekijk hieronder ons leesadvies.

Als je nog weinig weet over Advaita Vedanta

Kies Emotioneel Volwassen, Inleiding tot Vedanta of Sleutel tot de Upanishads. Deze boeken geven elk een heldere introductie.

In Emotioneel Volwassen bespreekt Swami Dayananda aan de hand van de Bhagavad Gita de psychologie van de mens en de diepzinnige visie van Advaita Vedanta op het leven. Vragen die aan bod komen zijn: wat is het doel van het leven? Wat is God? Wie ben ik? Ook bevat dit toegankelijke boek herkenbare en vermakelijke voorbeelden uit het dagelijks leven.

Inleiding tot Vedanta analyseert wat we echt zoeken in het leven. Is het zekerheid en geluk of zoeken we vrijheid? Swami Dayananda laat stap voor stap zien dat zelfkennis, verkregen door het onderwijs van Advaita Vedanta, tot vrijheid leidt.

Sleutel tot de Upanishads is geschreven door Manon van Dijk-Hullegie, leerling van Swami Dayananda. Het is een toegankelijk en duidelijk gestructureerd boekje waarin alle aspecten van Vedanta kort uitgelegd worden, gesteund door prachtige mantra’s uit de Upanishads.

Als je jouw begrip wilt verdiepen

Kies De essentie van de Bhagavad Gita. Dit boek is een aanrader voor iedereen die de Bhagavad Gita beter wil begrijpen. Het bespreekt op zeer heldere wijze alle belangrijke onderwerpen binnen Advaita Vedanta aan de hand van een uitgebreide selectie verzen uit de Bhagavad Gita.

De Essentie van de Bhagavad Gita

Als je meer wilt lezen over persoonlijke groei

Lees Emotioneel Volwassen, Ishvara in je leven, Liefde Ontdekken en/of De Waarde van Waarden. Allemaal verhelderende, diepgaande boeken over hoe we kunnen groeien in emotionele volwassenheid.

In Emotioneel Volwassen bespreekt Swami Dayananda aan de hand van de Bhagavad Gita hoe we feiten kunnen leren aanvaarden en opgewekt door het leven kunnen gaan door middel van karmayoga. Dit is een toegankelijk boek met herkenbare en vermakelijke voorbeelden uit het dagelijks leven.

Swami Dayananda laat in Ishvara in je leven zien hoe het begrijpen van de aard van Īśvara (God) de weg is naar een emotioneel volwassen en gelukkig leven. Swami Dayananda ontvouwt in detail hoe we onlosmakelijk verbonden zijn met Īśvara (God) op elk vlak van ons leven. In ons gewaarzijn hiervan kunnen we ontspannen.

In Liefde Ontdekken komt de hele visie van Advaita Vedanta aan bod aan de hand van het onderwerp liefde. Swami Dayananda maakt duidelijk dat liefde onze natuur is. Hij geeft antwoord op de vragen: Wat is geluk? Wat is liefde? Hoe verhouden geluk en liefde zich met elkaar? Wat is bewustzijn?

De Waarde van Waarden toont hoe we volgens universele waarden kunnen leven, vrij van innerlijk conflict en onvrede. Swami Dayananda bespreekt 20 universele waarden die genoemd worden in hoofdstuk 13 van de Bhagavad Gita. Denk aan niet-kwetsen en afwezigheid van trots. Het boek is bedoeld voor Vedanta-studenten, maar iedereen kan zijn voordeel doen met de inzichten die Swami Dayananda aanreikt en een diep begrip krijgen van de werking van de geest. De Waarde van Waarden bevat vrij veel Sanskriet-termen. Elk Sanskriet-woord wordt vertaald, maar het boek leest hierdoor minder makkelijk dan onze andere boeken.

Boek Ishvara in je leven

Als je wilt leren mediteren of je meditatie wilt verdiepen

In het boek Meditatie legt Swami Dayananda een heleboel uit over meditatie in de traditie van Advaita Vedanta. Wat is meditatie, hoe werkt het, wat zijn de stappen en kun je elke mantra gebruiken? In Meditatieve gebeden voor de ochtend vind je twaalf gebeden die je helpen om het verleden te aanvaarden en innerlijke kalmte te ontdekken.

Als je goed bekend bent met Advaita Vedanta

Speciaal voor Vedanta-studenten schreef Swami Dayananda het boekje De onderwijstraditie van Advaita Vedanta. Hierin behandelt hij een aantal moderne misverstanden over Advaita Vedanta. Ook legt hij duidelijk uit wat traditionele Advaita Vedanta is. In de tekst staan aardig wat Sanskriet-woorden. Achterin het boekje is daarom een woordenlijst opgenomen.

Tot slot, ook voor gevorderde studenten: het boekje Purnamadah Purnamidam. Hierin geeft Swami Dayananda een prachtige uitleg van de betekenis van deze mantra op basis van de Sanskrietgrammatica.

En er is natuurlijk nog veel en veel meer in het Engels van Swami Dayananda te lezen en te beluisteren. Kijk eens naar het boekenaanbod op Amazon of lees boeken in de app Teachings of Swami Dayananda: App Store en Google Play. In de app kun je ook vele geluidsopnames van lessen downloaden.

Heb je een vraag? Wil je persoonlijk leesadvies? Mail dan naar info@viveki.nl

2 gedachten over “Leesadvies

 1. Advaita.
  Wil er graag kennis van nemen. En zoals ik het begrepen heb, tot nu toe, ook zo gaan leven.

  Waar en hoe begin ik?

  1. Beste Ferd,
   Bedankt voor je bericht. Er zijn verschillende mogelijkheden:

   – Je kunt om te beginnen een introductieboek over Advaita Vedanta lezen, zoals ‘Inleiding tot Vedanta’ of ‘Sleutel tot de Upanishads’. Het boek ‘De essentie van de Bhagavad Gita’ raad ik daarna als eerste aan.
   – Op deze website vind je verschillende artikelen over Advaita Vedanta: https://www.viveki.nl/artikelen-over-advaita-vedanta/.
   – Op Advaita.nl vind je ook artikelen: https://www.advaita.nl/wat-is-advaita/
   – Het beste is om lessen te volgen: https://www.advaita.nl/lesaanbod/
   – Op Facebook is er een groep ‘Traditionele Advaita Vedanta in Nederland’, waarin lees- en kijktips worden gedeeld. https://www.facebook.com/groups/advaita.nl

   Kun je hiermee uit de voeten?

   Hartelijke groet,
   Manon van Dijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *