Wat is Advaita Vedanta?

Advaita Vedanta is het spirituele onderwijs uit de Upanishads, de Bhagavad Gita en andere Vedische geschriften uit India. Het wordt vaak “Indiase filosofie of “Vedische filosofie” genoemd. Het doel van dit onderwijs is het ontdekken van je eigen essentie, die vrij is van elk gebrek.

Advaita Vedanta is het onderwijs dat ontvouwt dat onze essentie gelijk is aan de essentie van de wereld en God. Deze volmaakte eenheid of nondualiteit heet advaita (adwaita) in het Sanskriet. Vedanta betekent “laatste deel van de Veda’s” en verwijst naar de Upanishads, die voornamelijk in het laatste deel van elke Veda te vinden zijn en die deze eenheid onthullen.

Al duizenden jaren wordt deze kennis overgedragen van leraar op leerling met behulp van verfijnde onderwijsmethodes. Swami Dayananda wordt beschouwd als een van de belangrijkste Vedanta-leraren van onze tijd.

Het verkrijgen van zelfkennis

Het onderwijs van Advaita Vedanta analyseert alle standpunten waarop je naar jezelf kijkt en weerlegt één voor één de verkeerde conclusies over jezelf. Wat dan overblijft is je onveranderlijke aard, wat onbegrensd bewustzijn is.

Geleidelijk ontdek je door het onderwijs dat je vrij en compleet bent; dat er niets aan jou, noch aan de wereld, ontbreekt. Het verkrijgen van deze zelfkennis bevrijdt je van het voortdurend streven naar (zelf)verbetering. Alle beperkingen die je dacht te hebben, zoals verdriet en sterfelijkheid, blijken je niet werkelijk te beperken.

In de traditie van Advaita Vedanta wordt deze zelfkennis onderwezen aan de hand van de Upanishads en andere Vedische geschriften, zoals de Bhagavad Gita.

Innerlijke groei

Voor het begrijpen en assimileren van de visie van Advaita Vedanta is emotionele volwassenheid nodig, omdat alleen een relatief kalm en tevreden mens kan bevatten dat hij of zij absolute kalmte en geluk is. Daarom geeft Vedanta ons kwaliteiten die we kunnen ontwikkelen, zoals compassie, verdraagzaamheid, objectiviteit, doen wat nodig is en eenpuntigheid van geest.

De Bhagavad Gita spreekt ook over karmayoga, waarbij je je dagelijkse handelingen opdraagt aan het grote geheel en de resultaten dankbaar aanvaardt, omdat je de orde en wetmatigheid in de wereld begrijpt. Bovendien heb je een scherp intellect nodig met het vermogen om onderscheid te maken tussen het tijdelijke en tijdloze, het veranderlijke en onveranderlijke, tussen dat wat je denkt dat je bent en dat wat je werkelijk bent. Dit alles maakt deel uit van het traditionele onderwijs van Advaita Vedanta.

Meer weten?

Bekijk onze boeken over Advaita Vedanta of lees meer artikelen onder Inspiratie.

Kijk ook eens op www.advaita.nl of neem contact met ons op als je interesse hebt in de studie van Advaita Vedanta.