Artikelen over Advaita Vedanta

De 5 kosha’s: vergissingen om te doorzien

De vijf kosha’s zijn een model dat inzicht geeft in wat je in essentie bent. In Advaita Vedanta is het doorzien van de vijf kosha’s een eerste fase in zelfkennis, maar wel een fase die al veel verlichting geeft in je leven.

Lees verder…

Interview met Swami Dayananda

In dit interview met Swami Dayananda lees je over de geschiedenis van Advaita en het belang van het traditionele Vedanta-onderwijs. Swami Dayananda legt ook uit wat advaita wel en niet is en wat we nodig hebben om verlichting te bereiken.

Lees verder…

De drie guna’s: een model voor innerlijke groei

Een bekend model in Vedanta en in de yogafilosofie is dat van de drie guna’s of eigenschappen: sattva, rajas en tamas. Kort gezegd staat sattva voor kennis, rajas voor activiteit en tamas voor passiviteit. Hoe helpt dit model ons bij onze emotionele groei en daarmee indirect bij het begrijpen van Advaita Vedanta?

Lees verder…

Is de wereld onbelangrijk?

Als je gaat begrijpen dat de werkelijkheid non-duaal is, word je dan niet onverschillig naar de duale wereld? Waarom zou je je dan nog ergens voor inspannen? Een oud Indiaas verhaal over een koning en zijn twee leraren laat ons zien dat deze gedachtegang uit verwarring voortkomt.

Lees verder…

Het traditionele onderwijs van de Upanishads

De Upanishads ontvouwen de onbegrensde werkelijkheid van onszelf en de wereld. Hoe komen we tot deze kennis? Kunnen we het onbegrensde wel bereiken? En wat is de rol van de duizenden jaren oude traditie, waarin deze kennis ook vandaag de dag wordt onderwezen?

Lees verder…

Samsara: de worsteling naar vrijheid

Wat is samsāra? Op deze vraag kun je vele antwoorden geven. Eén definitie is: samsāra is de worsteling in het leven om vrij te worden van gebondenheid. We willen vrij worden van alles wat ons bindt, alles wat we niet willen in het leven, zoals verdriet en onzekerheid. Volgens Vedanta is dit een zinloze worsteling…

Lees verder…

Zelfacceptatie door Advaita Vedanta

Wat is het doel van Advaita Vedanta? Meestal zeggen we: het doel is mokṣa, bevrijding. Bevrijding van het gevoel van gebrek, bevrijding van ontevredenheid, onzekerheid en sterfelijkheid. Een andere manier om hiernaar te kijken is: Vedanta helpt ons onszelf volledig te accepteren. En in dit proces ontdekken we onze vrijheid.

Lees verder…

Vedanta: ontspannen jezelf leren kennen

Advaita Vedanta biedt ons een proces van transformerend inzicht en ontspanning. Daar komt geen strijd bij kijken. Geen stress, geen hardheid naar jezelf of anderen. Geen druk om jezelf te verbeteren of te ontwikkelen. Vedanta maakt juist een eind aan het voortdurend ‘worden’, ook wel samsāra genoemd.

Lees verder…

Advaita Vedanta: transformerende kennis

Is Advaita Vedanta enkel een intellectuele uitdaging? Soms kan dit zo lijken. De Upanishads en de Bhagavad Gita zijn niet eenvoudig te begrijpen. Maar als deze geschriften door een bekwaam leraar ontvouwd worden, dan transformeert Vedanta ons denken en leven.

Lees verder…

Een groter perspectief

Advaita Vedanta biedt ons een grotere kijk op het leven. Een perspectief waardoor ons leven van betekenis wordt en vervreemding plaatsmaakt voor verbondenheid. Advaita Vedanta laat ons zien hoe we als individu verbonden zijn met het geheel, met Ishvara (God).

Lees verder…

Blijvende tevredenheid

Tevredenheid lijkt te komen en te gaan en afhankelijk te zijn van externe factoren. Advaita Vedanta toont het tegendeel aan: tevredenheid is je natuur. De heldere kennis dat je zelf de betekenis van tevredenheid bent, verdrijft de ontevredenheid voorgoed.

Lees verder…

Bhagavad Gita quotes over meditatie

De Bhagavad Gita is één van ‘s werelds beroemdste spirituele boeken. Om een indruk te geven van het onderwijs van de Bhagavad Gita delen we hier een selectie verzen over meditatie, vertaald uit het Sanskriet.

Lees verder…

Advaita Vedanta-meditatie

In dit artikel aandacht voor de rol van meditatie binnen Advaita Vedanta. We kunnen twee typen meditatie onderscheiden: voorbereidende meditatie voor een kalme geest en contemplatie op de verkregen kennis.

Lees verder…

Non-dualiteit en God

In het traditionele onderwijs van Advaita Vedanta neemt God (Ishvara) een belangrijke plek in. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien vreemd. Hoe kunnen God en non-dualiteit (advaita) samengaan? 

Lees verder…

In gesprek over ‘Sleutel tot de Upanishads’

Gesprek met Manon van Dijk-Hullegie, uitgever, journaliste en schrijfster van het boekje ‘Sleutel tot de Upanishads’. Ze heeft van 2012 tot 2015 samen met haar man in Zuid-India een driejarige opleiding Advaita Vedanta gevolgd, onder leiding van Swami Dayananda Saraswati.

Lees verder…

Is een spirituele ervaring verlichting?

Een spirituele ervaring kan allerlei prachtige vormen aannemen. Maar is een spirituele ervaring verlichting? Om deze vraag te beantwoorden onderzoeken we in dit artikel wat verlichting is én wat spirituele ervaring is volgens de traditie van Advaita Vedanta.

Lees verder…

De Upanishads: het grootste geheim

Eén van de betekenissen van het woord ‘upanishad’ is ‘groot geheim’. Ze onthullen namelijk een groot geheim over onszelf: dat we alles zijn wat we zoeken in het leven, dat we vrij zijn van elk gebrek. Hoe komt het dat deze zelfkennis een geheim is? En hoe kunnen we het leren kennen?

Lees verder…

Wat is bewustzijn volgens Advaita Vedanta?

Deze vraag is van zeer grote betekenis. Het begrijpen van bewustzijn is namelijk het begrijpen van je eigen vrijheid. Advaita Vedanta ontvouwt dat bewustzijn onbegrensd, onveranderlijk en vrij van elke beperking is. En dat dit de waarheid van ieder wezen is.

Lees verder…

Emotionele volwassenheid verandert je leven

‘Om echt te beginnen met mijn leven te leven, moet ik eerst een compleet mens zijn. Compleet in de zin van emotioneel volwassen.’ Dit is een prachtig citaat uit het boek ‘Emotioneel Volwassen’. Hoe kun je groeien naar emotionele volwassenheid? En wat verandert er dan in je leven?

Lees verder…

Wat is de Bhagavad Gita?

De Bhagavad Gita is een duizenden jaren oud geschrift dat onderdeel uitmaakt van het grote, Indiase epos de Mahabharata. De Bhagavad Gita heeft de status van heilig geschrift, omdat haar boodschap voor iedereen, in elke tijdsperiode, op elke plaats in de wereld relevant is.

Lees verder…

Opgewekt door het leven

De Bhagavad Gita biedt naast kennis over de aard van het zelf, de wereld en God, ook waardevolle inzichten voor wie innerlijk wil groeien. Innerlijke groei is nodig om emotioneel volwassen te worden en een gelukkig leven te leiden en om te begrijpen dat het zelf vrij is van elk gebrek. In deze blog aandacht…

Lees verder…

Karmayoga: handelen in harmonie met je omgeving

Karmayoga is je handelingen omzetten in een middel voor innerlijke groei. Eén aspect van karmayoga is het zorgvuldig omgaan met je keuzevrijheid. Je laat je niet leiden door je verlangens, maar kiest voor gepaste handelingen die in harmonie zijn met je omgeving.

Lees verder…

Het schoonhouden van je geest

De Bhagavad Gita spreekt over verschillende waarden voor persoonlijke ontwikkeling. Een van deze waarden is śaucam, reinheid. Het is vanzelfsprekend dat we ons lichaam schoonhouden, maar onze geest heeft ook een dagelijkse schoonmaakbeurt nodig om deze helder, liefdevol en opgewekt te houden.

Lees verder…

De zoeker is het gezochte

Zonder te weten waar we precies naar op zoek zijn, proberen we van alles te veranderen in ons leven om ons beter te voelen over onszelf. Advaita Vedanta ontvouwt: de zoeker is het gezochte. Ik ben zelf de zekerheid en het geluk dat ik zoek.

Lees verder…

Video over compassie

Swami Dayananda maakt in deze TED talk duidelijk wat het belang is van compassie, hoe je compassie kunt ontwikkelen en hoe je uiteindelijk tot de ontdekking kunt komen dat je de onveranderlijke bron bent van compassie, liefde en geven.

Lees verder…

Advaita Vedanta in het kort

Advaita Vedanta is een oeroude spirituele onderwijstraditie die ons vertelt dat er tussen het individu, de wereld en God een volmaakte gelijkenis of eenheid bestaat. Het begrijpen van deze eenheid is het begrijpen van wat je in werkelijkheid zelf bent: het geheel.

Lees verder…