Advaita Vedanta

Advaita Vedanta is een oeroud kennismiddel om de werkelijke aard van jezelf en de wereld te begrijpen. Gebruikmakend van verfijnde onderwijsmethodes, wordt de visie van de upanishads en de Bhagavad Gita al duizenden jaren van leraar op leerling overgedragen. Die visie is: er is één werkelijkheid, en dat ben jij.

Je bent wat je zoekt
Door onwetendheid en verkeerde overtuigingen denken we dat we beperkt en nietig zijn. We zoeken naar blijvende tevredenheid en veiligheid door steeds weer andere dingen te ondernemen, te vergaren en weg te doen. Advaita Vedanta presenteert zelfkennis als de oplossing voor deze fundamentele zoektocht.  Vedanta zegt: je bent wat je zoekt.

Het verkrijgen van zelfkennis
Het onderwijs van Vedanta analyseert alle standpunten waarop je naar jezelf kijkt en weerlegt één voor één de verkeerde conclusies over jezelf. Wat dan overblijft is je onveranderlijke aard, dat bewustzijn is, en onbegrensd. Geleidelijk ontdek je door het onderwijs dat je vrij en compleet bent; dat er niets aan jou, noch aan de wereld, ontbreekt. Het verkrijgen van deze zelfkennis bevrijdt je van het voortdurend streven naar (zelf)verbetering. Alle beperkingen die je dacht te hebben, zoals verdriet en sterfelijkheid, blijken je niet werkelijk te beperken.

Innerlijke groei
Voor het begrijpen van de visie van Vedanta is emotionele volwassenheid nodig, omdat alleen een relatief kalm en tevreden mens kan bevatten dat hij of zij absolute kalmte en geluk is. Zie het boek ‘Emotioneel Volwassen’. Daarom geeft Vedanta ons kwaliteiten die we kunnen ontwikkelen, zoals compassie, verdraagzaamheid, objectiviteit, doen wat nodig is en eenpuntigheid van geest. De Bhagavad Gita spreekt over karmayoga, waarbij je je dagelijkse handelingen opdraagt aan het grote geheel en de resultaten dankbaar aanvaardt, omdat je de orde en wetmatigheid in de wereld begrijpt. Bovendien heb je een scherp intellect nodig met het vermogen om onderscheid te maken tussen het tijdelijke en tijdloze, het veranderlijke en onveranderlijke, tussen dat wat je denkt dat je bent en dat wat je werkelijk bent. Dit alles is bij het traditionele onderwijs van Vedanta inbegrepen.

Wil je graag meer weten? Zeven boeken van Swami Dayananda zijn in het Nederlands verkrijgbaar, zie www.viveki.nl/webwinkel.

Kijk ook eens op www.advaita.nl of neem contact met ons op als je interesse hebt in het traditionele onderwijs.